By admin

0

Typy węgla – który z nich wybrać?

Categories : Dom i ogród

Który typ węgla wybrać? Opalanie węglem stanowi przecież najtańsze źródło ogrzewania budynków mieszkalnych. Nie jest to co prawda rozwiązanie wysoce ekologiczne, jednak użycie pieców nowej generacji pozwala znacznie ograniczyć emisję dwutlenku węgla i pyłów do środowiska. Zastosowanie w nich najnowszych rozwiązań technologicznych i prawie bezobsługowa praca sprawiają, że piece tego rodzaju, niezmiennie cieszą się dużą popularnością. Należy jednak stosować w nich paliwo dobrej jakości, gwarantujące wysoką efektywność spalania oraz długotrwałą, bezawaryjną pracę pieca.

Jakie typy węgla wyróżniamy?

Jakie typy węgla wyróżniamy? Na wysoką sprawność pieców ma wpływ przede wszystkim rodzaj i jakość stosowanego opału. Węgiel kamienny został podzielony na sortyment, typy, klasy i gatunki. Według sortymentu wyróżnia się, w zależności od wielkości ziaren: węgiel kostka – wymiary od 63 do 200 mm, węgiel orzech – wymiary od 25 do 80 mm, węgiel groszek – wymiary od 5 do 40 mm, ekogroszek- wymiary od 5 do 25 mm, miał – wymiary od 1 do 31,5 mm oraz muł – wymiary do 1 mm. Do ogrzewania domów jednorodzinnych stosuje się węgiel typu 31-33. Na typ węgla wpływa jego ciepło spalania, zawartość części lotnych oraz zdolność do spiekania.

fot. pixabaycom | cc0

Wartość opałowa, czyli kaloryczność i zawartość popiołu decydują natomiast o klasie danego węgla. Oznaczana jest dwiema cyframi (np. 21/4), pierwsza określa tu najniższą wartość opałową, a druga maksymalną zawartość popiołu, wyrażaną w procentach. Im większe są ziarna, tym wyższa jest wartość opałowa paliwa.

Im wyższa jest klasa i uziarnienie, tym lepszy gatunek węgla. Najlepiej zatem wybierać węgiel gruby, typu kostka, orzech lub groszek, o wysokiej wartości opałowej i niskiej zawartości popiołu. Można również zdecydować się na ekogroszek, który różni się nieco od pozostałych typów węgla kamiennego, jednak wyróżnia się czystym i długim spalaniem.

Jakie znaczenie ma kaloryczność węgla?

Jakie znaczenie ma kaloryczność węgla? Stosując węgiel dobrej jakości, można obniżyć koszty ogrzewania domu i znacznie zmniejszyć emisję szkodliwych substancji do środowiska. Kaloryczność węgla, czyli jego wartość opałowa, określana jest jako wartość energetyczna. Zależy nie tylko od jego gatunku, ale również od producenta, czyli kopalni, z której pochodzi. Duże znaczenie ma także sposób, w jaki przechowujemy opał.

Gdzie kupić dobrej jakości węgiel?

Wiemy już, jakie są typy węgla oraz co oznacza ich kaloryczność, jednak gdzie możemy kupić dobrej jakości węgiel? Najlepszym rozwiązaniem są składy opału, które znajdują się praktycznie w każdej miejscowości. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że oferują transport węgla, najczęściej nawet do 100 km od składu. Płatność za opał można często rozłożyć na raty, a doświadczeni pracownicy są w stanie wybrać najlepszy węgiel, uwzględniając zasobność naszego portfela, posiadany kocioł oraz wymagania.