By admin

0

Olej rzepakowy – bogactwo witamin i minerałów

Categories : Zdrowie

Olej rzepakowy, choć używamy go powszechnie w kuchu, to nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, jakie właściwości posiada i jak drogocenny wpływ ma na nasze zdrowie. W przeszłości rzepak, z którego produkuje się olej rzepakowy, zawierał szkodliwy kwas erukowy, jednak z biegiem lat, problem ten został wyeliminowany i dziś olej produkuje się wyłącznie z rzepaku modyfikowanego genetycznie, który jest całkowicie zdrowy. Olej rzepakowy zawiera wartościowy dla organizmu kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy, a każdy z nas powinien wprowadzić go do swojej codziennej diety.

Olej rzepakowy — właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy zawiera cenne dla organizmu składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, czyli kwas omega-6 oraz linolenowy, czyli kwas omega-3. Kwasy te pozytywnie wpływają na pracę mięśnia sercowego, działanie całego układu krwionośnego, funkcjonowanie nerek czy stan skóry. Nasz organizm nie wytwarza bowiem tego rodzaju kwasów, a są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Codzienna dieta powinna być bogata w kwasy omega. Olej rzepakowy zawiera najodpowiedniejszy stosunek kwasów omega, tym samym jest jednym z najlepszych składników codziennej diety. Żaden inny produkt nie jest w stanie zapewnić takiej ilości kwasów, w dodatku w takim stosunku.

fot. pixabaycom | cc0

Oleje tłoczone na zimno — nierafinowany olej rzepakowy

Oleje tłoczone na zimno to oleje najzdrowsze, ponieważ podczas produkcji nie są wytracane żadne składniki odżywcze. Olej tłoczony na zimno to inaczej olej nierafinowany. Jak sama nazwa wskazuje, olej nierafinowany powinien być stosowany na zimno, np. do sosów czy do sałatek. Natomiast oleje rafinowane, czyli tłoczone na ciepło stosuje się do pieczenia, gotowania czy smażenia, ale również do sosów, sałatek. Ta sama zasada powinna być stosowana również w przypadku oliw.

Witaminy w oleju rzepakowanym — jakie składniki i witaminy zawiera olej rzepakowy?

Witaminy, które zawiera olej rzepakowy, to: witamina E, która niweluje wolne rodniki oraz działa przeciwutleniająco, dzięki czemu olej zachowuje swoją świeżość dłużej. Witamina K, która jest odpowiedzialna za krzepnięcie krwi oraz witamina A, która wspiera kondycję skóry oraz oczu. Olej rzepakowy jest bezpieczny dla dzieci, więc z powodzeniem można go wykorzystywać do gotowania potraw dla całej rodziny, również dla najmłodszych. Jest to wręcz wskazane.